انواع و عملکردها دندان ها کدامند؟

جراح دندانپزشک اصفهان

مدت زمان مطالعه: 14 دقیقه

دندان ها به فرد کمک می کنند تا از دهان خود برای خوردن، صحبت کردن، لبخند زدن و شکل دادن به صورت خود استفاده کند. هر نوع دندان یک نام و یک عملکرد خاص دارد.

دندان ها از لایه های مختلفی تشکیل شده اند – مینا، عاج، پالپ و سیمان. مینا که سخت ترین ماده در بدن است در قسمت بیرونی دندان قرار دارد. لایه دوم عاج است که نرمتر از مینای دندان است و عمیق ترین لایه داخل دندان پالپ است که از اعصاب و عروق خونی تشکیل شده است. سیمان روی ریشه دندان و زیر لثه قرار دارد.

تعداد و نوع دندان های یک فرد با افزایش سن تغییر می کند. به طور معمول، افراد در طول زندگی خود دو دسته دندان دارند – دندان شیری یا شیری و دندان دائمی یا بالغ. در این مقاله به بررسی دندان هایی که کودکان و بزرگسالان دارند و همچنین عملکرد آنها می پردازیم.

مرکز دندانپزشکی دکتر فاطمه حیدری جراح دندانپزشک اصفهان ،با پشتوانه ای قوی از تجربه و تخصص در انجام کلیه خدمات دندانپزشکی در خدمت شما بیماران محترم می باشد. در این مرکز با استفاده از روش هایی نظیر روکش های دندانی ، بلیچینگ دندان، سفید کردن دندان و زیبایی را برای شما به بهترین نحو تامین می کند.

جراح دندانپزشک اصفهان

جراح دندانپزشک اصفهان

انواع دندان

انسان ها دارای انواع دندان های زیر هستند:

ثنایا

دندان های ثنایا دندان های تیز جلوی دهان هستند که غذا را گاز می گیرند و آن را به قطعات کوچکتر می برند. آنها صاف با لبه نازک هستند. به آنها دندان های قدامی نیز می گویند.

هم کودکان و هم بزرگسالان دارای هشت دندان ثنایا هستند – چهار دندان ثنایای مرکزی در جلوی دهان، دو دندان در هر ردیف، و یک دندان ثنایای جانبی در دو طرف آنها قرار دارد.

دندان نیش

دندان نیش دندان های تیز و نوک تیز هستند که در کنار دندان های ثنایا قرار می گیرند و شبیه دندان های نیش هستند. دندانپزشکان آنها را کاسپید یا دندان چشم نیز می نامند. دندان های نیش درازترین دندان ها هستند و مردم از آنها برای پاره کردن غذا استفاده می کنند.

هم کودکان و هم بزرگسالان دارای چهار دندان نیش هستند. کودکان معمولاً اولین دندان نیش دائمی خود را بین سنین 9 تا 12 سالگی می‌گیرند.

آیا نخ دندان کشیدن واقعا ارزشش را دارد؟
مطلب پیشنهادی برای شما

پرمولرها

دندانهای پرمولر یا دو لختی بزرگتر از دندانهای ثنایا و نیش هستند. آنها برجستگی های زیادی دارند و به جویدن و آسیاب کردن غذا کمک می کنند. بزرگسالان دارای هشت دندان پرمولر هستند. دندان های پرمولر اول و دوم دندان هایی هستند که در کنار دندان های نیش قرار می گیرند.

کودکان خردسال دندان پرمولر ندارند. این دندان ها برای اولین بار در سن 10 تا 12 سالگی به عنوان دندان های دائمی ظاهر می شوند.

مولرها

دندان های آسیاب بزرگ ترین دندان ها هستند. آنها دارای سطح بزرگ و صاف با برآمدگی هایی هستند که به آنها اجازه می دهد غذا را بجوند و آن را آسیاب کنند. بزرگسالان دارای 12 دندان آسیاب دائمی هستند – شش دندان در فک پایین و بالا و کودکان هشت دندان آسیاب اصلی دارند.

آخرین دندان‌های آسیاب که رویش می‌کنند، دندان عقل یا آسیاب سوم هستند که معمولاً بین سنین 17 تا 21 سالگی بیرون می‌آیند. این ها در انتهای ردیف دندان ها، در گوشه های دور فک قرار می گیرند. برخی از افراد هر چهار دندان عقل را ندارند، یا ممکن است دندان‌ها بدون رویش در استخوان باقی بمانند و هرگز در دهان ظاهر نشوند.

گاهی اوقات دندان عقل نهفته می شود، به این معنی که زیر لثه گیر می کند و نمی تواند به درستی از بین برود.

دندان های عقلی که فقط از نیمه بیرون می آیند یا در موقعیت نامناسبی قرار دارند می توانند خطر عفونت یا آسیب را در نواحی اطراف افزایش دهند. اگر افراد با دندان عقل خود مشکلی دارند مراجعه به دندانپزشک ضروری است.

افراد ممکن است زمانی که دندان عقل شروع به فشار دادن از طریق لثه می کند، ناراحتی خفیفی را تجربه کنند، اما هرکسی که درد زیادی دارد یا تورم دارد باید به دندانپزشک مراجعه کند.

اگر فردی دچار پوسیدگی، درد یا عفونت باشد، ممکن است دندانپزشک نیاز به برداشتن دندان عقل داشته باشد. افراد برای جویدن به این دندان ها نیازی ندارند و تمیز نگه داشتن آنها به دلیل موقعیت بسیار عقب در دهان دشوار است.

پیشنهاد مطالعه: نحوه درمان تورم لثه با بریس چگونه است؟
جراح دندانپزشک اصفهان

جراح دندانپزشک اصفهان

تعداد دندان ها

بزرگسالان معمولا 32 دندان دارند.
کودکان 20 دندان شیری یا شیری دارند. دندان های شیری برای اولین بار زمانی که نوزادان در حدود 6 ماهگی هستند ظاهر می شوند. کودکان معمولاً در سن 3 سالگی تمام دندان های شیری خود را در می آورند.

پروتز دندان ثابت چیست ؟
مطلب پیشنهادی برای شما

مرکز دندانپزشکی دکتر فاطمه حیدری جراح دندانپزشک اصفهان ،با پشتوانه ای قوی از تجربه و تخصص در انجام کلیه خدمات دندانپزشکی در خدمت شما بیماران محترم می باشد. در این مرکز با استفاده از روش هایی نظیر روکش های دندانی ، بلیچینگ دندان، سفید کردن دندان و زیبایی را برای شما به بهترین نحو تامین می کند.

این دندان ها به تدریج می ریزند و 28 دندان دائمی جایگزین آنها می شود. گاهی اوقات، دندان‌های دائمی، دندان‌های شیری را بیرون می‌کشند، اما معمولاً دندان‌های دائمی از طریق لثه‌های پشت دهان در پشت آخرین دندان شیری در فک بیرون می‌آیند.

اولین دندان های دائمی که از طریق لثه بیرون می آیند، چهار دندان آسیاب اول یا 6 ساله هستند که به این دلیل نامیده می شوند که معمولاً در سن 6 سالگی در می آیند.

اولین دندان های شیری که می افتند دندان های ثنایای مرکزی پایینی هستند. دندانهای ثنایای مرکزی بزرگسالان تقریباً همزمان با اولین مولرهای دائمی در سنین 6 تا 7 سالگی رویش دارند.

معمولاً افراد در حدود 14 سالگی تمام دندان های شیری خود را از دست می دهند.

جدول زیر انواع مختلف دندان‌های شیری و سن معمولی را که کودکان به دست می‌آورند و از دست می‌دهند، طبق انجمن دندان‌پزشکی آمریکا نشان می‌دهد:

نوع دندان ها دندان های سنی از بین می روند:
فک بالا فک بالا فک بالا
ثنایای مرکزی 8-12 ماه 6-7 سال
ثنایای جانبی 9-13 ماه 7-8 سال
سگ 16-22 ماه 10-12 سال
مولر اول 13-19 ماه 9-11 سال
مولر دوم 25-33 ماه 10-12 سال
فک پایین فک پایین فک پایین
مولر دوم 23-31 ماه 10-12 سال
مولر اول 14-18 ماه 9-11 سال
سگ 17-23 ماه 9-12 سال
ثنایای جانبی 10-16 ماه 7-8 سال
ثنایای مرکزی 6-10 ماه 6-7 سال

در اواخر نوجوانی تا اوایل بیست سالگی، اکثر افراد چهار دندان عقل نیز می‌گیرند که در مجموع 32 دندان به بزرگسالان می‌دهد، معمولاً تا سن 21 سالگی.

جراح دندانپزشک اصفهان

جدول زیر انواع مختلف دندان های دائمی و سن معمولی را که طبق انجمن دندانپزشکی آمریکا ایجاد می شود نشان می دهد:

نوع دندان دندان های سنی رویش می کنند:
فک بالا فک بالا
ثنایای مرکزی 7-8 سال
ثنایای جانبی 8-9 سال
سگ 11-12 سال
پرمولر اول 10-11 سال
پرمولر دوم 10-12 سال
مولر اول 6-7 سال
مولر دوم 12-13 سال
دندان مولر سوم یا عقل 17 تا 21 سال
فک پایین فک پایین
دندان مولر سوم یا عقل 17 تا 21 سال
مولر دوم 11-13 سال
مولر اول 6-7 سال
پرمولر دوم 11-12 سال
پرمولر اول 10-12 سال
سگ 9-10 سال
ثنایای جانبی 7-8 سال
ثنایای مرکزی 6-7 سال

روش های جرمگیری دندان
مطلب پیشنهادی برای شما

سن رویش یا ظاهر شدن دندان‌ها از کودکی به کودک دیگر متفاوت است، بنابراین اگر دندان‌های کودکشان دقیقاً از الگوهای بالا پیروی نمی‌کند، والدین یا مراقبان نگران نباشند. اگر کودک تاخیر بیش از 1 سال را تجربه کرد، با دندانپزشک مشورت کنید. دندانپزشکان می توانند برای اطمینان از وجود و رشد مناسب دندان های بالغ از اشعه ایکس عکس بگیرند.

خلاصه

دندان های انسان شامل دندان های ثنایا، دندان نیش، پرمولر و مولر می باشد. کودکان معمولاً در حدود 3 سالگی تمام 20 دندان شیری خود را در می آورند. در حدود 21 سالگی، اکثر افراد دندان عقل خود را خواهند داشت و تمام 32 دندان دائمی خود را خواهند داشت.

دندان ها برای جویدن صحیح غذا و کمک به صحبت کردن افراد ضروری هستند. مراقبت خوب از همه دندان ها و رعایت بهداشت دهان و دندان در طول زندگی فرد می تواند به محکم و سالم نگه داشتن دندان ها کمک کند.

افراد می توانند دندان ها و دهان خود را با اقدامات روزانه زیر تمیز نگه دارند:
  • مسواک زدن دو بار در روز.
  • استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید.
  • استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز.
  • خوردن یک رژیم غذایی متعادل.
  • اجتناب از قند اضافی در غذا و نوشیدنی.

مراجعه منظم به دندانپزشک برای تمیز کردن و معاینه می تواند اطمینان حاصل کند که دندان ها سالم هستند و امکان درمان سریع برای هر گونه مشکل را فراهم می کند.

مرکز دندانپزشکی دکتر فاطمه حیدری جراح دندانپزشک اصفهان ،با پشتوانه ای قوی از تجربه و تخصص در انجام کلیه خدمات دندانپزشکی در خدمت شما بیماران محترم می باشد. در این مرکز با استفاده از روش هایی نظیر روکش های دندانی ، بلیچینگ دندان، سفید کردن دندان و زیبایی را برای شما به بهترین نحو تامین می کند.

برای عضویت و مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر فاطمه حیدری همین جا کلیک کنید.

در صورت داشتن سوال یا پیشنهادی و برای راهنمایی بیشتر و رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.

 

, , , , , , , , ,
نوشتهٔ پیشین
با لکه های قهوه ای روی دندان ها چه کنیم؟
نوشتهٔ بعدی
چگونه فاصله بین دندان ها را پر کنیم؟

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
ثبت نوبت و مشاوره ‎09138299023